Aan de Slag

Leer hoe je een lokale ontwikkelomgeving kunt opzetten en je eerste virtuele machine kunt maken met behulp van Vagrant en Ansible.

De ontwikkelomgeving dient als een fundamenteel element binnen de C2 Platform-aanpak. Door gebruik te maken van de kracht van Vagrant, LXD en VirtualBox (ideaal voor VM’s op basis van MS Windows), stelt het je in staat om realistische infrastructuur lokaal te simuleren, vergelijkbaar met de visie van Jeff Geerling in zijn boek, Ansible for DevOps.

Hoewel de initiële configuratie van deze ontwikkelomgeving ingewikkeld kan lijken, leidt het overwinnen van deze eerste uitdaging tot een veelzijdig en krachtig hulpmiddel voor de ontwikkeling en test van automatiseringsoplossingen.

Bijvoorbeeld, het uitvoeren van een enkele opdracht zo eenvoudig als deze:

vagrant up c2d-awx1

zal een volledig functionele Kubernetes-cluster op je lokale werkstation creëren en doorgaan met het implementeren en configureren van de Ansible Automation Controller (Galaxy NG) erop.

Toch is het doel niet alleen eenvoud; het gaat er ook om de middelen te verstrekken om automatiseringsprojecten te begrijpen, implementeren en optimaliseren. De documentatie speelt een cruciale rol bij het bereiken van dit doel. Neem bijvoorbeeld de handleiding Setup the Automation Controller (AWX) met Ansible, die verder gaat dan het documenteren van eenvoudige stappen (zoals één opdracht, vagrant up c2d-awx1, de taak volbrengt) om ervoor te zorgen dat ook begrepen wordt hoe deze enkele opdracht het gewenste resultaat bereikt.

Uitgebreide instructies in het Engelstalige gedeelte van deze website, begeleiden bij het opzetten, configureren en gebruiken van de ontwikkelomgeving: